Quan parlem de calçat d’ús professional ens referim a qualsevol tipus de calçat que té com objectiu oferir una certa protecció al treballador contra els riscos derivats de la realització d’una activitat laboral determinada.
Segons el nivell de protecció del mateix, el calçat d’ús professional és pot classificar en les següents categories:
Calçat de Seguretat, aquell que proporciona protecció extra en la part dels dits. Incorporant un límit o puntera de seguretat garantint una protecció suficient enfront a l’impacte, amb una energia equivalent de 200J en el moment del xoc, i en front a la compressió estàtica sota una càrrega de 15 kN.
· Calçat de protecció, proporciona protecció extra a la part dels dits, incorpora un límit o puntera que protegeix en front a un impacte equivalent a 100J, i una compressió estàtica sota una càrrega de 10 kN.
· Calçat de treball, calçat que no proporciona protecció extra a la part dels dits.
El calçat d’ús professional ha d’estar marcat amb el símbol “CE” (segons el Reals Decrets 1407/1992 i 159/1995), a més ha d’especificar:
1. Segons l’exigit en les normes UNE-EN 345,346 i 347: talla, marca o identificació del fabricant, nombre o referència del model, data de fabricació (trimestre i any), número de la norma harmonitzada aplicada para la avaluació de la seva conformitat amb les exigències essencials de salut i seguretat.
2. Segons el que s’estableix en les normes UNE-EN 344, 345, 346 i 347, en les seves diferents parts i revisions: S’estamparan diferents marques segons els rendiments oferts pel calçat en la seva tasca protectora en fort als diferents riscos. En qualsevol cas, una explicació de les marques, detallada i clara, ha d’estar inclosa al fullet informatiu que es obligatòria que subministri el fabricant.
El calçat d’ús professional protegeix els peus del treballador de lesions produïdes per accions externes, riscos per les persones per una acció sobre el peu i riscos per la salut o molèsties vinculades al ús del calçat.
A més a més, també poden resistir a nombroses accions i influències, garantit la vida útil de la funció requerida. Les influències que poden amenaçar la eficàcia protectora del calçat poden ser: humitat (inclemències del temps –envelliment), utilització (desgast, empitjorament), productes químics (olis, dissolvents), emmagatzament, manteniment, neteja inadequada, temperatura, elecció errònia,...
Per escollir correctament farà falta un coneixement adequat del lloc de treball i del seu entorn. Per aquest motiu, la elecció del calçat de seguretat serà realitzada per personal capacitat, i en el procés d’elecció la participació del treballador serà molt important.
Abans d’adquirir un equip de protecció de les extremitat inferiors és important que l’usuari faci algunes reflexions: De que m’han de protegir? i, quins cures s’han de tenir?
Es convenient que el fullet informatiu del fabricant estigui referenciat en els R.D. 1407/1992 i 159/1992; el fullet informatiu ha de contenir les dades útils del producte (emmagatzament, ús, neteja, manteniment, desinfecció, accessoris, peces de recanvi, classe de protecció, data o plaç de caducitat, explicació de la marca,...) A més, es convenient que l’usuari provi diferents models de calçat, amb amplades o formes diferents
(la forma del calçat varia més o menys d’un fabricant
a un altre). Les botes ofereixen major protecció que els mocassins, però aquí
també entra en joc les preferències del usuari.
La vida útil del caçat d’ús professional guarda
relació amb els condicions d’ocupació i el grau de manteniment. El calçat ha de
ser objecte d’un control regular. Es recomana que el treballador tingui un
parell d’unitat perquè la suor sigui eliminada durant el temps de descans.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Gràcies pel seu comentari. En breu rebrà una resposta.