dimarts, 8 d’agost del 2017

Com són els guants per a riscos mecànics?


Fa uns dies comentàvem al nostre blog que hi ha diferents classificacions dels guants de treball, segons el nivell de risc i seguretat que ofereixen. La classificació, és important conèixer-la, ja que les empreses es regeixen per normatives de riscos laborals, on s’especifica la categoria del guant a utilitzar, però sense especificar per quines tasques, ja que en funció de la feina a realitzar i la seva perillositat l’usuari utilitzarà una classificació o una altra de guant.   

Els guants per al treball han de protegir les mans. Aquests es classifiquen en diferents categories: guants per a riscos mecànics, guants per altes temperatures, guants per baixes temperatures, guants per riscos elèctrics, guants per riscos químics, guants per industria, guants un sol ús.

Els guants per a riscos mecànics compleixen la norma UNE EN 38:2004, que especifica quins son els requisits que han de complir, els mètodes d’assaig i el marcat i informació que ha de subministrar el fabricant. Es considera risc mecànic, el conjunt de factors físics que puguin donar lloc a una lesió per l’acció mecànica d’elements, de màquines, eines, peces a treballar o materials projectats, sòlids o fluids.

Un guant de protecció en front dels riscos mecànics ha de tenir un nivell de prestació 1 o superior en una de les següents propietats: resistència a l’abrasió, al tall, a l’esquinçament i a la perforació. Es defineix el nivell de prestació com el número que designa una categoria particular o un rang de prestació, mitjançant el qual es poden graduar els resultats d’assaig. Un nivell alt correspòn a una major protecció. Els nivells de prestació faciliten la comparació de diferents productes en funció del seu grau de resistència o comportament en front al risc.

La resistència a l’abrasió (acció i efecte de desgast per fricció) es pot interpretar des de dues perspectives: per una banda, el desgast del material o del teixit del guant, de tal forma que perdi les propietats del mateix, i per altra banda, una forta abrasió, pot provocar el desgast total del material o ruptura del mateix i generar la abrasió a la pell.  Hi ha 4 nivells de prestació (nivell 1 -100 cicles-, nivell 2 -500 cicles-, nivell 3 -2000 cicles-, nivell 4 -8000 cicles-). A major número de cicles, major nivell de prestació i major protecció.

La resistència al tall (risc de tallar-se quan es manipulen fines superfícies tallants com xapes, fils metàl·lics, etc.) és el nivell de prestació que presenta el guant de protecció després d’haver fet l’assaig anomenat resistència al tall per fulla. En aquest assaig, el material del guant s’exposa a una fulla circular rotativa, que té un moviment alternatiu baix una càrrega determinada. En funció del número de cicles que doni la fulla per aconseguir tallar el material del guant i un material de referència, es calcula l’Índex (nivell 1- I=1.2, nivell 2- I=2.5, nivell 3- I=5.0, nivell 4-I=10.0, nivell 5-I=20.0); quants més cicles necessiti la fulla major serà l’Índex i major serà el nivell de prestació.

La resistència a la perforació (fa referència a aquelles situacions on durant la realització de la tasca l’usuari pot estar en contacte amb superfícies o elements punxants, així com ferros, pals en punta, estelles, etc., capaços de travessar el material del guant i provocar una ferida a la mà. S’ha de tenir en compte, per això que aquests guants no estan dissenyats per protegir contra el risc de burxades per puntes fines o agulles, perquè ni el disseny del punxó ni la força de perforació exercida serveixen per valorar la resistència a la perforació contra les agulles hipodèrmiques. En funció de la força de perforació requerida (Newtons –N-), s’estableixen quatre nivells de prestació (nivell 1: 20N, nivell 2: 60N, nivell 3: 100N i nivell 4: 150N).

Finalment, la resistència a l’esquinçament (acció o efecte d’esquinçar) on existeix el risc en aquelles situacions en les que enganxar-se amb un element determinat, pot provocar la ruptura del guant i per tant, desapareix la protecció d’aquest. La resistència a l’esquinçament és té en compte tant per excés com per defecte. Per defecte, en el cas de que la enganxada sigui fortuïta, el guant es trenqui i es perdi així la protecció que ofereix el guant. I per excés, quan en el cas d’enganxar-se fortuïtament amb un element mòbil, potser que el guant no arribi a trencar-se i provoqui un risc major. Per tant, en aquest cas serà necessari trobar l’equilibri entre el risc en front al qual ens volem protegir i la protecció donada pel guant. Els nivells de prestació es donen en funció de la força necessària per esquinçar totalment el guant (nivell 1: 10N, nivell 2: 25N, nivell 3: 50N i nivell 4: 75N). A major força, major nivell de prestació del guant contra l’esquinçament.


Cada parell de guants que es comercialitzi ha d’estar acompanyada de la informació destinada l’usuari i s’ha de presentar de forma clara i fàcil de comprendre.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies pel seu comentari. En breu rebrà una resposta.