dimarts, 5 de setembre del 2017

Guants de treball, la normativa europea de protecció de les mans


Les regulacions d’equipament de protecció personal al treball (SI1992/2966) exigeixen als empresaris que proporcionin als seus treballador un equipament de protecció personal adequat (EPP). Els guants de protecció classificats com EPP han de portar el distintiu CE.
Per ajudar a seleccionar el EPP, la directiva d’equipament de protecció personal (89/686/UE) s’ha redactat de manera que l’equipament de seguretat està dividit en categories. Aquestes categories faciliten al personal de seguretat seleccionar l’equipament adequat per prevenir els riscs i els perills identificats durant les inspeccions de sanitat i seguretat. En aquest cas, els guants de protecció es descriuen en una sèrie de normes europees i han de complir prescripcions rellevants.
Els guants de riscos mínims poden utilitzar-se en situacions on l’usuari final pot identificar els perills i el nivell de protecció requerits; on les conseqüències del risc siguin gradual i puguin identificar-se a temps. Aquests guants es solen utilitzar en: jardineria, protecció contra productes de neteja dèbils, protecció contra la calor (50ºC) i contra cops i petites vibracions.
Els guants de riscos mitjans estan dissenyats per protegir contra perills intermitjos, per exemple, guants de manipulació general que requereixen unes bones capacitats de tall, perforació i abrasió tenen que estar subjectes a la inspecció i certificació independent per una organització acreditada.
Els guants de risc alt protegeixen contra els perills que puguin afectar a la salut de forma seriosa o irreversible, on les conseqüències no poden identificar-se a temps per l’usuari final. Aquests guants permeten la protecció contra productes químics o radiació ionitzant, protecció contra la calor (amb temperatures superiors a 100ºC) contra el fred (temperatures inferiors a -50ºC) i contra descàrregues elèctriques (alta tensió).
Independentment de la categoria, els guants de protecció han de complir els requisits bàsic de sanitat i seguretat.  Aquesta normativa europea s’ha desenvolupat per permetre la valoració de guants de risc mig o alt.
Tots els guants de protecció que hi ha al mercat han de complir els requisits general segons EN420, aquests són:
1.    Informació i identificació del producte i embalatge
2.    Disseny i fabricació
3.    Tamany
4.    Innocuïtat
5.    Instruccions de neteja
6.    Manipulabilitat
7.    Transmissió i absorció de vapor d’aigua
8.    Propietats electrostàtiques
A més a més segons la protecció que realitzin han de portar inscrit en el dors diferents pictogrames, indicant la protecció i la resistència si s’escau.
Guants de protecció química i microorganismes (EN374)


Guants amb resistència contra riscos químics (penetració), amb una classificació del 1 al 6.

Guants amb una baixa resistència a productes químics o a l’aigua ha d’utilitzar-se per aquells guants que no aconsegueixin un temps de ruptura de 30 minuts com a mínim contra almenys tres productes químics de la llista definida, però que superen l’assaig de penetració.
Guants amb resistència contra organismes. Referit al nivell acceptable de qualitat. El pictograma ha d’utilitzar-se quan el guant compleix almenys el nivell 2 de rendiment per l’assaig de penetració.

Guants de protecció contra el fred (EN511)


Guants que protegeixen contra el fred convectiu i conductiu fins a -50ºC. Aquest fred pot associar-se a condicions climàtiques o a una activitat industrial.
Els requisits són:
a)    Resistència al fred per convenció. Nivell de prestació 1-4
b)    Resistència al fred per contacte. Nivell de prestació 1-4.
c)    Impermeabilitat de l’aigua. Nivell de prestació 0-1.

Guants contra riscos tèrmics –calor/foc- (EN407)
Guants que ens protegeixen contra riscos tèrmics (sigui la calor o el foc). Els nivells de rendiment del guant es mostren en 6 número sota el pictograma amb els següent ordre:

a)    Comportament a la combustió –classificació del 0 al 4-
b)    Calor de contacte –classificació del 0 al 4-
c)    Calor per convecció –classificació del 0 al 4-
d)    Calor radiació –classificació del 0 al 4-
e)    Petites esquitxades de metall fos –classificació del 0 al 4-
f)     Grans esquitxades de metall fos –classificació del 0 al 4-
*Quan millor és el resultat, millor és el rendiment.

A la nostra botiga en línia www.planas.pro/ca trobaràs una àmplia gamma de guants de treballs adequada a cada protecció, ja que segons la tasca ha realitzar és important un o altre guant.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies pel seu comentari. En breu rebrà una resposta.