dimarts, 26 de setembre del 2017

Vestuari de treball: Normativa General


El vestuari de protecció laboral compleix la norma bàsica UNE-EN 340/93. Aquesta norma no pot ser utilitzada sola, sinó que és una combinació d’altres normes especifiques. Aquesta norma europea específica els requisits generals d’ergonomia, envelliment, talles i marcatge de la roba de protecció i la informació subministrada pel fabricant.
-   Ergonomia. La roba de protecció ha de ser dissenyada i fabricada de forma que els materials i components de la mateixa no afectin adversament a l’usuari, ha d’oferir el màxim de dimensions després del rentat.
-   Talles, en la designació de talles de la roba de protecció, les mesures han sigut prescrites de manera que defineixen la talla del cos. A tal efecte, hauran de mostrar almenys dues dimensions del cos en centímetre: l’altura i el contorn del pit, o l’altura i la cintura.
-   Marcatge, cada peça estarà marcada sobre el propi article, de manera visible, llegible i duradora amb la informació que requereix la norma específica.
Aquesta norma específica les exigències i els mètodes d’assaig de la roba de protecció contra el fred a temperatures inferiors a -5ºC. El pictograma de protecció contra el fred indica els nivells de prestació:
A)   Resistència tèrmica
CLASIFICACIÓ DE LA RESITÈNCIA TÈRMICA
RCT m2 KV
Classe
0.06 < RCT < 13000
1
0.12 < RCT < 13000
2
0.18 < RCT < 0.25
3

B)    Permeabilitat a l’aire –opcional-
CLASSIFICACIÓ DE LA
PERMEABILITAT AL AIRE AP
AP mm/s
Classe
100 < AP
1 (*)
5 < AP < 100
2
AP < 5
3
(*) En algunes ocasions, les robes de Classe 1 només es porten durant un temps determinat
C)    Penetració de l’aigua –opcional-
CLASSIFICACIÓ DE LA
PENETRACIÓ D’AIGUA
WP (PA)
Classe
8000 < WP < 13000
1
WP < 13000
2

Roba de protecció contra la pluja. UNE-EN 343
La roba de protecció s’aplica contra la influència d’ambient caracteritzat per la possible combinació de pluja, boira, humitat del sòl i vent a temperatures de fins a -5ºC. El pictograma de protecció contra el mal temps indica els nivell de prestació com s’indica:
A)   Impermeabilitat a l’aigua
TAULA 1
CLASSE 1
CLASSE 2
CLASSE 3
Abans del tractament previ
= 8000


Abans del tractament previ, costures
= 8000
= 8000
= 13000
Després de cada tractament previ prescrit en la ENV343

= 8000
= 13000

B)    Resistència al vapor de l’aigua
TAULA 1
CLASSE 1
CLASSE 2
CLASSE 3
Resistència al vapor d’aigua Ret (m2 Pa/W)
150 < Ret
20<Ret = 150
Ret = 20

Aquesta norma especifica les característiques que ha de tenir la roba destinada a senyalitzar visualment la presència de l’usuari amb la finalitat que aquest sigui detectat en condicions de risc.
Qualsevol peça certificada amb aquesta norma ha de presentar una superfície mínima de material retro reflectant, així com complir uns determinat requisits de disseny.
-   colors del material de fons: groc, vermell-ataronjat i vermell, tots ells fluorescents i dins d’uns valors de coordenades cromàtiques.
-   els materials retro reflectants han de complir uns valors mínims de retro reflexió i es classifiquen en dues classes: la 1 (mínima retro reflexió) i la 2 (màxima retro reflexió).

Roba de protecció per a treballadors exposats a la calor UNE-EN 531/96
La roba de protecció que compleix amb aquesta Norma Europea està pensada per protegir als treballadors d’un breu contacte amb les flames i almenys un tipus de calor. La calor pot ser una forma de flama directa, calor convectiva, calor radiant, esquitxades de metall fos o una combinació. Per complir amb aquesta Norma Europea, la roba de protecció ha de complir el requisit de propagació limitada de la flama (Codi A) i almenys un altre dels requisits de transmissió tèrmica (codis B i E) a nivell 1 o superior.

QUADRE RESUM DE LA NORMA EN 531
CODI
TIPUS DE TRANSMISSIÓ TÈRMICA
NIVELL DE PRESTACIONS  (de menor a major)
A – UNE-EN – 532/94
Propagació limitada de la flama

B – UNE-EN 367/94
Calor Convectiu
B1 a B5
C – UNE-EN 366/94
Calor radiant
C1 a C4
D – UNE-EN 373
Esquitxades d’alumini
D1 a D4
E – UNE-EN 373
Esquitxades de ferro fos
E1 a E3

Vestuari de protecció amb propietats electrostàtiques i resistivitat superficial UNE-EN 1149-X
-          EN 1149-1 : Roba de protecció amb propietats electrostàtiques, resistivitat superficial. Amb la roba conforma a aquesta norma, el portador està exposat directament en contacte amb el sòl, amb sabates conductores o altres mitjans.
-          EN 1149 -3 : Roba de protecció amb propietats electró estàtiques, atenuació de la càrrega. La roba conforma a aquesta norma no es carrega elèctricament i el portador no necessita estar en contacte amb el sòl.
Les dues normes especifiquen els requisit elector estàtics i mètodes d’assaig que han de tenir la roba de protecció antiestàtica, per evitar la formació de guspires que puguin provocar un incendi.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies pel seu comentari. En breu rebrà una resposta.